Postbus 610, 4900 AP, Oosterhout
+31 (0)85-047 1666
info@vlemtech.com

Werkverantwoordelijke

Een Werkverantwoordelijke (WV) is volgens de NEN 3140 (Laagspanning) en NEN 3840 (Hoogspanning) verantwoordelijk voor de elektrotechnische veiligheid op de werkplek voor alle aanwezige personen welke betrekking hebben op de uit te voeren werkzaamheden.

U ziet dat in 1 zin hele grote verantwoordelijkheden liggen. Ook zult u begrijpen dat bij grote werkzaamheden deze functie gedelegeerd dient te worden naar anderen om het overzicht te kunnen behouden.

Een kleine greep uit het takenpakket van een Werkverantwoordelijke:

  • Opstellen werkplannen
  • Opstellen schakelplannen (schakelbrief schrijven)
  • Regelmatig contact met de Installatieverantwoordelijke over de uit te voeren werkzaamheden
  • Opstellen van aardplannen
  • Instrueren ploegleden
  • Veiligstellen installaties en daar de verantwoording voor dragen
  • Inspecties uitvoeren op de werkplek met betrekking tot de elektrotechnische werkzaamheden

Door bovenstaand pakket, kunt u zien dat de Werkverantwoordelijke een zeer grote verantwoordelijkheid draagt. Het opleidingsniveau dient bij een Werkverantwoordelijke dan ook minimaal niveau 4 te zijn (MBO Elektrotechniek).

De Installatieverantwoordelijke en Werkverantwoordelijke kunnen 1 persoon zijn. Dat ziet u vaak terug bij kleinere installaties. Bij grotere installaties, adviseren wij deze functies te scheiden. Dit omdat anders het takenpakket te groot wordt voor 1 persoon. In de opleidingen NEN 3140 en NEN 3840 is dit wel gecombineerd. Het kan zelfs gecombineerd worden als IV/WV HLS ( Installatieverantwoordelijke / Werkverantwoordelijke Hoog & Laagspanning).

Vlemtech kan u adviseren hoe u deze functie binnen uw organisatie kan toepassen en advies geven over opleidingen. Tevens kunnen wij interne trainingen verzorgen voor andere functies.

Wij adviseren wel om de opleidingen te laten toetsen op niveau Stipel. Wij adviseren u graag, door onze ervaring en relaties is er veel mogelijk.

Indien u hier meer informatie over wenst te ontvangen of vragen heeft, kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Vlemtech BV
Postbus 610
4900 AP Oosterhout
Tel. +31(0)85 – 047 1666 (ook Whatsapp)
Info@Vlemtech.nl